Skriv til mig

Fysiurgisk hesteterapi

Som Fysiurgisk Hesteterapeut, arbejder jeg udelukkende med blide teknikker

Fysiurgisk Hesteterapeut

I mit arbejdes som Fysiurgisk Hesteterapeut, løsner jeg spændinger i hestens muskler og øger bevægeligheden imellem leddene.

Ganganalyse: her beder jeg ejer at gå med hesten i skridt og evt. trav, hvor jeg lægger mærke til hestens bevægelsesmønster og om der er nedsat bevægelighed. Jeg vil se hesten hvor den går lige væk fra mig og imod mig, så jeg ser den forfra – arbejder bringen symmetrisk og bagfra hvor jeg ser om  bækkenet bevæger sig symmetrisk eller om den har skæv haleføring. Herefter følger jeg med, så jeg ser den fra begge sider. Ganganalysen afslutter med, at hesten skal gå i små højre/venstre volter, hvor jeg b.la. lægger mærke til, om den runder sin hals og ryg og om den kan føre bagbenene ind under sit tyngdepunkt.

Ved gennemgang af hestens krop, påvirker jeg den med tryk omkring halsens led, ryg mv. Hvis den er øm, vil hesten reagere på påvirkningerne.

Heste har reflekser, der ligger langs ryggen, under maven og på hen over bagparten, som jeg tester . Reflekserne viser om ryggen kan bøje til begge sider og om hesten kan løfte den. Testen på bagparten viser om der er bevægelighed i SI-leddet.

Med udgangspunkt, i ganganalyse, gennemgangen af hesten og reflekstesten, starter jeg afbalanceringen. Her arbejder jeg med de spændinger, låsninger og forskydninger der kan være muskulatur og led, i hals, ryg og bækken, der har vist sig ved gennemgang af hesten.

For at løsne hesten anvender jeg forskellige teknikker fra massage, bindevævsmassage, KST (Kranio Sakral Terapi), ledmobilisering, suppleret med laserterapi og activator. Teknikkerne supplere hinanden og bliver anvendt, hvor jer oplever, at hesten har behov for de enkelte teknikker.

De teknikker jeg anvender, kan ikke være årsag til nye skader, men vil i nogle tilfælde løsne op på en måde, hvor hestens underliggende problem først viser sig undervejs i processen. Disse kan det være forårsaget af, at hesten aflaster en anden skade, som først viser sig, når jeg har løsnet hesten op.

Der kan være mange grunde til, at der opstår en belastning, men uanset hvad grunden er, har hesten brug for at få løsnet de ømme muskler og få bragt kroppen i balance. Det vil øge hestens trivsel og præstationsevne. En forskydning i halsens hvirvler eller ryg, kan hæmme hesten smidighed og bækkenet kan være skævt, som påvirker dens mobilitet. Ved at mobilisere (bevæge knoglerne uafhængig af hinanden) øges bevægeligheden af hestens knogler og led.

Som Fysiurgisk Hesteterapeut afspænder og øger jeg hestens bevægelighed ved hjælp af de teknikker jeg  bruger.

Jeg behandler altså ikke sygdomme eller akutte skader, men hjælper med afspænding og øger bevægeligheden, hvilket fremmer præstation og velvære.

Som uddannet Fysiurgisk Hesteterapeut, har jeg et indgående kendskab til:

  • Anatomi
  • Traditionel hestemassage
  • Stresspunkter
  • Triggerpunkter
  • Pain points
  • Specialmassage
  • Trykpunktsmassage
  • Bindevævsteknikker
  • Akupressur
  • Ledmobilisering
  • Afspænding
  • Udstrækning
  • Ernæring
  • Sadler
  • Bidtilpasning

I Danmark er Center for Dyreterapi

I Danmark er Center for Dyreterapi, den eneste skole, der er international godkendt til uddannelsen og efteruddannelser gennem IICT og IEBWA.

Jeg valgte denne uddannelse, da den sikre dig og din hest en uddannelse med høj kvalitet.

I årene efter min uddannelse har jeg deltaget i kurser på Center for Dyreterapi:

  • 3 dages kursus omhandlende: Biomekanik, Pilates, anatomisk ridning, Fascia og Myofasiale kæder
  • Dissektionswokshop, hest
  • Kraoni Sakral Terapi til hest, Modul 3

Derudover har jeg deltaget i en række webinarer med Gillian Higgins som ejer Horses indside out

B.LA:

  • Understanding your Horse`s back
  • Pilates for Horses
  • Understanding your Horse´s neck
  • Understanding and Assssing your horse´s Posture
  • The Biomechanic og Lateral Work
  • The Biomechanic of transitions
  • med flere.

Som Fysiurgisk Hesteterapeut

Som Fysiurgisk Hesteterapeut bruger jeg ikke ordet “behandling”, da begrebet er jf. dyrlægeloven er forbeholdt dyrlæger. Behandling dækker også over, at man “reparere noget” – det gør dyrlæger. Behandling kræver også, at man kan stille en diagnose og det er kun dyrlæger, der må det. I stedet forholder en Fysiurgisk Hesteterapeut sig til, hvor der er spænding og/eller nedsat bevægelighed.

Jeg vil understrege, at en fysiurgisk hesteterapeut ikke kan erstatte en dyrlæge, men er et godt og vigtigt supplement. Jeg samarbejder også gerne med din dyrlæge, eller henviser til en.

Hvad er IEBWA og IICT

International Equine Body Worker Association, er verdens førende brancheforening indenfor kropsterapi til heste. Du kan læse mere her: www.iebwa.com

International Institute for Complementary Therapies, beskæftiger sig med akkreditering, kvalitetssikring og forsikring indenfor komplementære terapiformer til mennesker og dyr . Du kan læse mere her: www.iict.co.uk

Massage

Uanset hvilke udfordringer din hest måtte have, er massage en grundsten i mit arbejde. Massagen løsner muskelspændinger, blødgør muskulaturen og hjælper med at frigive affaldsstoffer.

Muskelspændinger, små som store, kan have betydning for hestens bevægelse og præstation, hvilket betyder, at massagen i sig selv, kan gøre en stor forskel for hesten. I de fleste tilfælde vælger jeg, at supplere massagen med et eller flere at de øvrige teknikker og redskaber.

Kranio sakral terapi

I Kranio Sakral Terapi (KST), påvirker jeg fortrinsvis kranieknoglerne, samt korsbenet. Jeg arbejder med blide stræk og tryk, der afspænder muskler og knoglerne i forhold til hinanden.

Disse meget blide påvirkninger, er gode til sensitive heste der let bliver stresset, ved hårdere tryk. Kranio Sakral Terapi kan anvendes over hele koppen, idet den også har en afspændende effekt på muskler, sener og ledbånd.

Ledmobilisering

Ledmobilisering må ikke forveksles med kiropraktik og andre manipulationsformer. Ledmobilisering er blidere teknikker, som gennem bevægelse af hestens knogler og led, kan afhjælpe låsninger og nedsat bevægelighed i led.

Ved større problemstillinger, som ligger ud over ledmobiliseringens evner, henviser jeg gerne til en dyrlæge eller kiropraktor.

Relevante Øvelser

Med udgangspunkt i hestens evt. udfordringer, kan jeg vejlede dig i enkelte understøttende øvelser, der kan optimere hestens mobilitet, styrke, balance og velvære.

Ofte kan b.la. strækøvelser og være relevante. Det er øvelser, som både styrker og mobilisere hestens led, på en nænsom måde.

Laserterapi

Laserterapi er en meget effektiv terapiform, som virker smerte- og inflammationsdæmpende. Laserlyset trænger ind i den enkelte celle, som udnytter energien fra laserlyset, til at sætte gang i alle kroppens egen naturlige helings- og udrensningsproces. Denne terapiform er effektiv hvis hesten har sår eller seneskader, da det optimere den naturlige helningsprocces.

Laserterapi optimerer udrensningsprocessen og styrker immunforsvaret. Laserterapi er smertefri har ingen bivirkninger.

Activator

Activator’en gør det muligt, lettere at af afhjælpe låsninger og skævheder i hals-, ryg- og lændehvirvler og SI-led. Activator’en kan også finde og løsne de såkaldt ” neurologiske låsninger”. Disse små låsninger er så små, at de ikke kan mærkes med fingrene, men de kan volde hestene store problemer.

Nogle heste reagere på lyden af activator’en, så jeg går frem med forsigtighed. I nogle tilfælde vælger jeg den fra, pga. hestens reaktion.

Vær OBS på

Hesten skal være sund og rask og må ikke være i medicinsk behandling, eller være drægtig. Hvis hesten er skadet, skal dyrlægen tilkendegive, at det er forsvarligt, at jeg arbejder med den.

Efter en afbalancering, kan hesten blive øm, da andre problemer kan dukke frem, som har ligget under det umiddelbare problem. Det er vigtigt at pointere, at de anvendte blide teknikker, i sig selv, ikke kan gøre skade på en ellers sund og rask hest.

Under mit arbejde med din hest, fortæller jeg hvad jeg finder og hvordan metoderne indvirker på hesten. Ved undren eller tvivl, skal du spørge mig undervejs i forløbet.

Jeg vil igen understrege, at en fysiurgisk hesteterapeut ikke kan erstatte en dyrlæge, men er et godt og vigtigt supplement. Jeg samarbejder også gerne med din dyrlæge, eller henviser til en.